Zandkasteel

Twee kinderen bouwen een zandkasteel op het strand. Het is prachtig weer, overal zijn vrolijke kinderstemmen te horen. De zon staat hoog aan de hemel en mensen zoeken verkoeling in zee. Een heerlijke stranddag.

Twee kanten van het kasteel

De twee kinderen zijn in de weer met hun emmertjes en schepjes. Het jongetje bouwt aan de rechterkant van het kasteel en het meisje links. Wat opvalt, is dat het jongetje blijft zitten en zand pakt dat binnen zijn bereik ligt. Hij lijkt nu meer aandacht te hebben voor zijn omgeving dan voor het zandkasteel. Hij is gefascineerd door het zand in zijn handen; het glinstert en het is warm. Het meisje daarentegen, is juist erg actief. Keer op keer rent ze naar het water en schept haar emmertje vol met zand en een beetje water. Vervolgens rent ze terug naar hun bouwwerk. Ze ‘plakt’ een nieuwe laag nat zand op het kasteel. Ze heeft de bouw onder controle: als een echte metselaar metselt ze de hoogte in, het zandkasteel krijgt steeds meer vorm. En inderdaad; haar kant van het kasteel groeit. De rechterkant echter, maakt een zielige indruk. Het jongetje is nog niet erg opgeschoten. Het zand plakt niet, het is te rul en glijdt door zijn vingers. Maar dat deert hem niet. Hij heeft er plezier in om met zand te spelen, bouwen komt later wel, hij geniet zichtbaar. Ondertussen werkt het meisje hard door.

Metafoor

‘Waar gaat dit over’, hoor ik je vragen? Bovenstaand verhaal is een metafoor voor controle en loslaten. Heb jij behoefte aan controle? Heb je alles goed in de hand, zoals het meisje in het zandkasteelverhaal? Dan zal je wel druk zijn. Nog even dit, nog even dat, steeds meer dingen vink je af van je to-do lijst. Maar het einde van je lijst lijkt nooit in zicht te komen. Altijd komen er weer nieuwe dingen bij. En zo blijf je bezig. Ondertussen denk je: ‘als ik even wat harder loop, kom ik er doorheen en dan is er tijd voor mijzelf.’ Maar is dat zo? Hoe lang leef je al van to-do lijst naar to-do lijst? Hoe lang ren en vlieg je al? Om aan het einde van de dag doodmoe je bed in te rollen?

Ben je bang om de controle los te laten? De controle over je agenda, je kinderen, je werk, het huis(houden), je vrije tijd? Dan zijn de afgelopen maanden vast pittig voor je geweest: niets was tenslotte meer normaal. Probeer dan maar eens controle te houden! Wat heeft dat met je gemoedsrust gedaan?

Wat zich aandient

Kun je makkelijk loslaten, zoals het jongetje in het zandkasteelverhaal? Gewoon kijken wat zich aandient en omgaan met de situatie zoals deze is? Flexibel inspelen op veranderingen? Gefeliciteerd! Wat zal jij je ontspannen en rustig voelen. Je accepteert wat er is zonder in een kramp te schieten. Je hoeft niet hard te rennen om alle ballen in de lucht te houden maar je doet wat nodig is en accepteert wat je niet kunt veranderen. Daardoor heb je ruimte in je hoofd en kun je genieten van de dagelijkse, kleine dingen.

Als je nog niet zo ontspannen bent

Mocht jij je nu niet zo ontspannen en rustig voelen, maar dat wel willen worden, download dan mijn gratis e-book met drie tips voor rust in je hoofd en rust in je lijf. Tips die je direct kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.