Ze vindt er geen bal meer aan

‘Ze vindt er geen bal meer aan’. Dat ging door mijn hoofd toen ik van een cliënt de vraag kreeg die ze al vaker had gesteld. Ze was het meer dan zat om alle ballen in de lucht te houden. Het putte haar uit en waardering kreeg ze niet. En ik gaf het antwoord dat ik al vaker had gegeven, alleen nu in andere bewoordingen want soms komt de boodschap dan beter over.

Ze voelde zich slachtoffer van de omstandigheden. Ze had het zwaar. Op zich begreep ik dat wel. Ze voelde zich niet gehoord door haar man en kinderen terwijl ze juist zoveel voor hen deed. Waarom begrepen zij niet dat zij ook wel eens waardering wilde krijgen voor alles wat zij voor hen deed? Wat vaak ten koste ging van haar eigen, zo spaarzame vrije tijd. Het leek erop als of iedereen het vanzelfsprekend vond wat zij allemaal deed.  Ze deed het met liefde maar snakte naar waardering.

Als zij er niet om dacht, zou haar dochter zeker haar broodtrommel vergeten. Als zij hem niet overhoorde, zou haar zoon zeker zijn toets verprutsen. Tenslotte zou haar man zich zeker verslapen want zij fungeerde tevens als wekdienst. En iedereen vond dat vanzelfsprekend, zij zelf inmiddels ook… En toch wilde zij het anders gaan doen. De maat was vol, ze vond er geen bal meer aan, het roer moest om. Maar hoe dan?

Ze wilde af van de vanzelfsprekendheden: van-zelf-sprekend-heden, zelf sprekend, voor zichzelf sprekend. Opeens zag ze de oplossing in het woord zelf. Ze zou zich uitspreken, voor zichzelf gaan staan, duidelijk zijn en grenzen trekken, op een vriendelijke manier NEE zeggen.

Samen zijn we het traject ingegaan, het ging niet altijd vanzelf maar de koers was duidelijk.

Een paar maanden later zat er een compleet andere vrouw tegenover mij. Ze had geleerd om zich uit te spreken en op een liefdevolle manier grenzen te trekken. Door dat te doen, kreeg ze veel meer waardering van haar omgeving. Bovendien waardeerde zij zichzelf meer. Dat gaf rust. Hoe fijn is dat?

Spreekt jou dit aan? Ben je op zoek naar zelfwaardering? Wil je leren om op een liefdevolle manier grenzen te trekken en je uit te spreken zodat je rust en ruimte voor jezelf schept?

Mail me dan op jolandamocking@telfort.nl voor een gratis kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.