Authentiek zijn maakt je een leuker mens

“Het bos gaat z’n eigen gang,” hoor ik naast me. We lopen op de vroege zaterdagochtend in het bos en zien omgevallen bomen die begroeid zijn met sterremos, we horen de specht ‘tokkelen’ en zien de hoefafdrukken van de runderen en wilde paarden die hier grazen. De natuur is prachtig, authentiek en houdt geen rekening met conventies, met ‘hoe het hoort’ maar gaat z’n eigen gang.

Een kameleon

Hoe anders is dat bij Karin. Zij past zich aan en doet wat anderen van haar verwachten. Zij doet haar best om het iedereen naar de zin te maken maar dat begint haar op te breken. “Ik voel me soms net een kameleon,” zegt ze meewarig. “Ik pas me aan en kleur met iedereen mee om niemand teleur te stellen maar wie houdt er rekening met mij?” Ze klinkt moedeloos en zo ziet ze er ook uit.

Harmonie

Ik ken haar als een lieve, zorgzame vrouw die harmonie belangrijk vindt. Confrontaties gaat ze het liefst uit de weg. Ze past zich aan en vermijdt dat iemand boos op haar wordt. Ze wil graag dat mensen haar aardig vinden. Aanpassen is een tweede natuur van haar geworden, ze weet niet beter.

Vanzelfsprekend

Het gevolg is dat haar man het vanzelfsprekend vindt dat zij op de kinderen past als hij ’s avonds weg is. Hij vraagt niet of ze thuis is, hij meldt gewoon dat hij er ’s avonds niet is, Karin is er immers altijd? Haar collega’s plannen een vergadering op haar vrije dag en gaan er van uit dat zij er wel bij is. Ze hoort haar kinderen regelmatig tegen vriendjes zeggen: “oh, dat vindt mijn moeder wel goed, hoor.”

Ze weet niet wat ze wil

“Wie ben jij, wat wil jij, wat is voor jou belangrijk?” stel ik haar enkele vragen. Haar ogen staren in de verte: ze heeft geen idee wat ze wil en wie ze is. Daar heeft ze nog nooit over nagedacht. “Dan wordt het tijd om daar eens naar te kijken,” ga ik verder. “Je zult merken dat als jij rekening houdt met je eigen wensen en verlangens, anderen dat ook gaan doen. Nu ben je onzichtbaar. Anderen weten niet op welke manier zij rekening met jou kunnen houden want je vindt alles goed.” Dat laat ze even bezinken.

Leuke vrouwen

Haar gedachten gaan naar een buurvrouw en een collega: twee vrouwen die goed voor zichzelf op kunnen komen en weten wat ze willen. Daar is ze wel eens jaloers op: kon zij dat maar. Vrouwen bovendien, die ondanks dat ze duidelijk kunnen maken wat ze willen ook nog eens hele leuke vrouwen zijn. Ze realiseert zich dat dat samen kan gaan: voor jezelf opkomen en een leuk mens zijn.

Een stukje opschuiven

Ze mag leren rekening te houden met zichzelf, dan doen anderen dat ook. Ze zit aan de uiterste kant van het spectrum: volledig aanpassen aan anderen en zichzelf wegcijferen. Ze mag een stukje  opschuiven; minder aanpassen en meer rekening houden met zichzelf. Dan wordt ze authentiek, haar unieke zelf wordt zichtbaar. Hoe mooi is dat? Denk maar aan het bos: het gaat z’n eigen gang, is authentiek en desondanks (of juist daarom) houden mensen van het bos. Het bos straalt pracht en rust uit. Dat kan zij voor zichzelf ook bereiken.

Zorg jij goed voor jezelf?

Weet jij wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen? Durf je voor jezelf te kiezen? Als je daar meer over wilt weten, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.