Hoe co-regulatie leidt tot ontspanning

Soms zie ik ze op mijn zaterdagochtendwandeling in het natuurgebied: wilde  paarden. Vandaag heb ik geluk. Met bewondering kijk ik naar de paarden: een groep van circa veertig hengsten, merries en enkele veulens. Wat zijn ze prachtig, intelligent en gevoelig. Ze intrigeren mij. Een kudde biedt veiligheid: in de kudde is verbondenheid en ieder kent zijn plek en taak. Van het gedrag van paarden kunnen we veel leren.

Samenwerking bij gevaar

Dreigt er gevaar? Dan geeft de leidende hengst een waarschuwingssignaal en stuwt zijn kudde op naar veiliger gebied om te voorkomen dat de paarden ten prooi vallen aan gevaar. Achteraan de kudde heeft hij goed overzicht over het geheel en leidt hij zijn kudde naar veiligheid.
De leidende merrie gaat voorop. Als oudste merrie is ze het meest ervaren en leidt ze de kudde met zachte hand naar water, voer en rust.

Contrast

Het brengt me in gedachten naar Sandra; een vrouw die opgegroeid is in een onveilig gezin waarin ruzie, huiselijk geweld en wanorde schering en inslag waren. Sandra is bevriend met Kim, die juist in een warm en liefdevol gezin is opgegroeid. Kim heeft steun van haar ouders gekregen op momenten dat ze dat nodig had. Ik heb Kim nooit ontmoet maar door de verhalen van Sandra heb ik een helder beeld van haar. Het contrast tussen de jeugdervaringen van Sandra en Kim is enorm; ze zitten aan de tegenovergestelde uiteinden van het spectrum.

Alert op gevaar

Ik begrijp heel goed dat Sandra zich goed voelt bij Kim. Kim functioneert als een co-regulerende ouder voor Sandra. Door haar onveilige jeugd is Sandra alert geworden op gevaar. Haar voelsprieten staan op scherp. Ze vangt het geringste signaal van gevaar op net zoals de leidende hengst in de kudde. Ze is een angstige vrouw en is snel in paniek.

Stresshantering

Kim daarentegen heeft ervaren dat haar ouders er voor haar waren als ze bang was. Ze heeft geleerd om met stress om te gaan en als het té spannend wordt, hulp en troost te vragen aan iemand die ze vertrouwt. Op die manier loopt de spanning niet te hoog op en is stress hanteerbaar. Je komt snel weer tot rust, voelt je veilig en leert dat je op jezelf kunt vertrouwen. Zoals haar ouders haar destijds hielpen om haar angsten te reguleren, zo helpt ze Sandra die moeite heeft met haar stressregulatie.

Co-regulatie

In de kudde zie ik hetzelfde gebeuren: drie jonge hengsten maken ruzie met elkaar. Aan de rand van de kudde dagen ze elkaar uit. Onrust is zichtbaar in de paardenlichamen; gespitste oren, briesen en trillende neusvleugels. De spanning is voelbaar. Maar zoals een ouder zou doen met ruziënde kinderen, grijpt de leidende hengst in. Hij geeft een indringend geluidssignaal naar de ruziënde paarden. De drie jonge hengsten gaan uit elkaar en mengen zich in de kudde. De kalmerende invloed (co-regulatie) van de andere paarden verdrijft de spanning. De rust keert terug en de kudde graast verder.

Hoe staat het met jouw stressregulatie?

Heb jij geleerd om op een goede manier stress te reguleren? Zodat de spanning niet te hoog oploopt en je rustig kunt functioneren? Of kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.