Bevrijd jezelf van ‘ja maar’ en maak je gedachten vrij

Samen met een vriendin zit ik in een restaurant. Ongewild horen we waar de twee dames van het naastgelegen tafeltje het over hebben: daten. Ze gaan er helemaal in op en hebben niet in de gaten dat we alles kunnen horen. Ze lachen en maken er grapjes over.

Beren op de weg

De ene vrouw is fanatiek aan het daten en vertelt enthousiast over leuke mannen, onhandige stumperds en charmeurs. Ze geniet van het daten. Er is nog geen echte klik met iemand maar ze heeft alle vertrouwen dat het spoedig ‘raak’ zal zijn. Hoop doet leven, zegt het spreekwoord. Het doet haar stralen.
De andere vrouw vraagt zich af waar haar vriendin het lef vandaan haalt om te gaan daten met een onbekende man? Stiekem zou ze het ook wel willen maar ze durft het niet. Ze ziet beren op de weg en somt een rijtje bezwaren op. Er hangt een zware energie om haar heen. Haar vriendin blijft echter enthousiast en pareert bezwaar na bezwaar, maar het ‘ja maar’ blijft.

Ja maar,

Mijn gedachten gaan naar Janet, een cliënt die al een poosje bij mij komt. Ook zij heeft ‘ja maar’ voor in haar mond liggen. En ‘ja maar’ is immers hetzelfde als ‘nee.’ Heel jammer want daardoor beperkt ze zichzelf. Steeds als er leuke uitdagingen en nieuwe kansen op haar pad komen, slaagt ze erin om het zo te draaien dat ze alleen de negatieve kant ervan ziet. Ze breekt het idee af, komt niet in actie en is niet tevreden met haar leven.

Altijd positief

Haar vriendin, Merel daarentegen, is altijd positief. Merel leidt een actief, bruisend leven waar Janet wel eens jaloers op is. Haar vriendin heeft fijne sociale contacten en collega’s met wie ze soms ook buiten werktijd afspreekt. Als er iets tegenzit, stapt Merel daar makkelijk overheen. Ze blijft niet hangen in negativiteit en teleurstelling. Het lijkt Merel vaak mee te zitten terwijl Janet juist van zichzelf vindt dat ze veel pech heeft.

Sprong in het diepe

Kortom: het glas van Merel is halfvol en dat van Janet is halfleeg. Het is maar vanuit welk perspectief je naar gebeurtenissen kijkt. Soms moet je een sprong in het diepe wagen om te ervaren dat de wereld niet vergaat als je iets nieuws of onbekends oppakt. Zoals bij daten bijvoorbeeld. Daar waar Janet denkt ‘het gaat fout,’ denkt Merel ‘het gaat goed.’ Zij heeft meer vertrouwen in zichzelf.

Weet je het 100% zeker?

Janet mag haar gedachten vrij maken. Meestal zijn de zorgen in je hoofd immers erger dan de meest waarschijnlijke realiteit. Vraag je bij negatieve gedachten eens af: weet ik zeker dat wat nu gebeurt, negatief of risicovol is? Of denk ik het? Weet ik het 100% zeker?
Kijk maar eens wat er overblijft van alle zorgen die je hebt als je jezelf de vraag stelt; wat weet ik 100% zeker? Vaak is dat bar weinig. Al het andere zijn dus je gedachten die met je op de loop gaan. Bevrijd je geest van deze zorgen – het meeste zal nooit gebeuren. Of zoals het spreekwoord zegt: men lijdt het meest door het lijden dat men vreest. In dat lijden gaat veel levensgeluk verloren.

Halfvol of halfleeg?

Zit jouw glas halfvol of is het halfleeg? Wil jij jezelf bevrijden van negatieve gedachten en zorgen? Ik help je graag. Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.