Steuntje in de rug

Sinds kort heb ik een elektrische fiets. Sommige mensen zeggen: “een elektrische fiets maakt je lui, je trapt zelf immers niet meer.” Anderen zeggen: “je gaat vast meer gaat fietsen, omdat je lichter fietst dus je bouwt echt wel aan je conditie.” Hoe je er ook over denkt, ik ben er blij mee. Met zo’n steuntje in de rug wordt fietsen inderdaad makkelijker. En ja, ik fiets afstanden waarvoor ik anders de auto zou pakken.

Uitstellen

Zo’n steuntje in de rug kan Colette ook wel gebruiken. Ze is een kei in het uitstellen van dingen die geen uitstel meer verdragen. Ze is erg onzeker en bang om fouten te maken. Al snel denkt ze dat ze iets niet kan dus begint ze er maar niet aan. Het maakt haar ontevreden over haar leven; ze ontmoet geen nieuwe mensen, doet nauwelijks leuke dingen en heeft geen verhaal te vertellen als ze ’s avonds met haar man en twee kinderen aan tafel zit. Ze voelt zichzelf niet de moeite waard.

Ken je deze?

Mensen die werken maken fouten,
mensen die veel werken maken veel fouten.
En er zijn mensen die geen fouten maken….

Colette hoort bij de laatste categorie. Niet omdat ze lui is maar omdat ze bang is om fouten te maken. Dus stopt ze al voordat ze begint. Hoe jammer voor haar: ze ontneemt zichzelf de kans op succeservaringen, op complimenten en de kans om zich verder te ontwikkelen en nieuwe horizonten te ontdekken. Terwijl ze dat wel graag zou willen. Dat heeft ze me immers vorige week verteld? Ze snakt naar nieuwe ervaringen en naar nieuwe mensen in haar leven. Maar ze durft niet.

Altijd een oplossing

Met bewondering kijkt ze naar haar zoontje van zes jaar: een kind dat bruist van energie en de mooiste knutselwerkjes voor haar maakt. Hij vraagt zich niet af of hij iets kan, hij begint gewoon.
Kinderen zien geen problemen, er is altijd een oplossing. Kinderen zitten nog vol zelfvertrouwen en zijn nieuwsgierig naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Dus als de juf vraagt om een tekening te maken, pakken ze kleurpotloden en gaan aan de slag. Ze vragen zich niet af of ze kunnen tekenen.

Angst

Hoe anders is dat met volwassenen? Zelfvertrouwen is veranderd in angst om te falen. Maar angst is een slechte raadgever en houdt je gevangen in een beknellend keurslijf. Weg gevoel van vrijheid. Het is zo jammer om jezelf klein te houden en nieuwe kansen te laten liggen. Toch komt het veel voor.

Dromen

Herken je dat? Dat je droomt van een nieuwe studie, andere baan, verhuizen en … Noem maar op. Je wil anders maar anders is onbekend. Onbekend is eng dus je blijft zitten waar je zit. En dat stemmetje op je schouder blijft maar zeuren…

Stoute schoenen

Durf jij de stoute schoenen aan te trekken? Je hebt niets te verliezen. Het kan alleen maar beter worden. Vertrouw op je eigen kracht. Kun je al voelen hoe het is als je nieuwe uitdagingen oppakt en je positief naar jezelf kijkt? Als je je zelfverzekerd voelt? Ik geef je graag een steuntje in de rug.

Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis telefonisch kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan op www.jolandamocking.nl zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.