Er was eens…

Gisteren heb ik een lezing bijgewoond over sprookjes in de film. Nooit gedacht dat films vaak gebaseerd zijn op sprookjes. Jij wel? Wat zag je toen je naar Lord of the Rings keek? Of naar de Matrix? Herken je de verhaallijn van het sprookje?

Levensles

Een sprookje kent een heldere verhaallijn en karakters met wie we ons kunnen identificeren. Natuurlijk begint het met: Er was eens…. en bevat het altijd een levensles. Er is een hoofdpersoon die op pad gestuurd wordt en uitdagingen op zijn weg tegenkomt. Er is spanning, goed en kwaad, liefde, eerlijkheid en de boodschap om trouw te blijven aan jezelf. Daarmee overwint de hoofdpersoon het kwaad.
Als het té spannend wordt, verschijnt er gelukkig altijd een wijze helper, bijvoorbeeld een uil of een fee en er is een bijzonder voorwerp zoals een ring, amulet, vrucht of edelsteen met magische krachten. Het kwaad wordt overwonnen en er is altijd een happy end. Daarom houden we zo van sprookjes, we willen harmonie, geen ellende.

Neerslachtig, ontevreden en moe

Lisette, een vrouw van eind dertig zit tegenover me. Ze ervaart haar leven allerminst als een sprookje. Zo sprookjesachtig als haar huwelijk was tien jaar geleden, zo troosteloos voelt ze zich nu. Ze vertelt hoe fijn het toen was en hoe ze zich nu voelt. “Eigenlijk heb ik niets te klagen,” begint ze, “ik heb een fijne man, fantastische kinderen, een leuke baan, we wonen in een prachtig huis en gaan elk jaar twee keer op vakantie. Ik snap niet waarom ik mij  zo neerslachtig, ontevreden en moe voel? Waarom ben ik niet gelukkig?”

Toen waren we gelukkig

Ik kijk haar aan en heb met haar te doen. Ze vervolgt: “Ik denk nog wel eens aan de tijd dat we in ons eerste appartement woonden; we hadden weinig geld en moesten lang sparen voor een bank en een tv. Maar wat waren we blij en gelukkig met elkaar. Ik voelde me gezien en begrepen door mijn partner. We hadden echte interesse in elkaar en deden leuke dingen samen.  Dat gevoel wil ik weer terug.”

Op pad met een missie

Ze voelt zich als de hoofdpersoon in een sprookje: op pad gestuurd met een missie. De opdracht om hindernissen te overwinnen op weg naar het uiteindelijke doel: weer liefde, geluk en verbinding in haar gezin. Ze wil immers harmonie en een happy end?

Happy end

Al pratende beseft ze dat ze zich te veel heeft aangepast aan anderen en zichzelf hierdoor is kwijtgeraakt. Ze is niet trouw gebleven aan zichzelf en dat keert zich nu tegen haar. Ze wordt er niet gezelliger van en haar man en kinderen hebben daar last van. Zij willen de Lisette terug die ze van vroeger kennen.

Levensles en magisch voorwerp

De levensles die ze hieruit leert is dat ze zowel rekening kan houden met de belangen van haar man en kinderen als met haar eigen wensen en verlangens. Het is niet óf-óf maar én-én. Ze heeft in mij de wijze uil gevonden voor de tips en adviezen. Het magische voorwerp is haar eigen innerlijke kracht en motivatie om haar gezinsleven weer op de rit te krijgen. Ze gaat voor een film met een happy end. Ik zie het aan haar veranderde houding en de blik in haar ogen. Ze heeft de eerste stap gezet en is gemotiveerd. Het gaat lukken, weet ik.

Wil jij ook een happy end?

Mail me op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis telefonisch kennismakingsgesprek waarin ik je enkele waardevolle tips geef die je direct kunt toepassen.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan op www.jolandamocking.nl zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.