Boodschap van vrede

De afschuwelijke beelden uit Oekraïne komen hard binnen. De gebeurtenissen in het land aan de Zwarte Zee houden mij enorm bezig. Afschuw, ontzetting en ongeloof overheersen. Dat is bij jou misschien ook zo? Hoe bestaat het dat iemand zo maar een soeverein buurland binnenvalt ter meerdere eer en glorie van hemzelf? En het is natuurlijk nog maar de vraag of het hem eer en glorie op gaat leveren. De wereld vormt immers een front en spant zich tegen hem samen.

Bewondering voor leiderschap

Met bewondering kijk ik naar president Zelensky van Oekraïne. Wat toont hij zich een geweldig leider. Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om zijn land te verlaten en vanuit het buitenland zijn volk toe te spreken. Hij blijft in zijn land en houdt het moreel van zijn volk hoog. Zelensky is een echte verbinder en slaagt er moeiteloos in om steun te krijgen van de NAVO-bondgenoten in de vorm van wapens, goederen en medicijnen.

Trots

De Oekraïners zijn een volk dat trots is op hun land en de vrijheid bewaakt met alles dat hen lief is. Ze voelen de oerkracht, diep in hun buik dat ze hun land moeten verdedigen. Ze zijn de angst voorbij en volgen hun hart nu hun vrijheid in het geding is.

“Menselijke waardigheid en vrijheid zijn ons van nature aangeboren. Laat ons die dan verdedigen of met waardigheid sterven.”

(Cicero, Romeins staatsman en schrijver, 106 v. Chr. – 43 v. Chr.)

Boodschap van vrede

Wat Zelensky ook doet – en dat vind ik ontroerend – is dat hij zich rechtstreeks tot het Russische volk wendt. Zelensky spreekt vloeiend Russisch en benadrukt in zijn toespraken dat hij de Russen niet ziet als kwaadwillende tegenstanders. Hij brengt boodschappen van vrede. Hoe knap is dat in tijden van oorlog?! Zelensky begrijpt heel goed dat de kwade genius in Moskou zit en het Russische volk hieraan overgeleverd is. De verontwaardiging van de Rus-in-de-straat over deze oorlog is dan ook groot.

“Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beiden niet waard.”

 (Benjamin Franklin, Amerikaans staatsman en fysicus 1706-1790)

Verbondenheid tussen Russen en Oekraïners

In plaats van het Russische volk te beschuldigen en voor polarisatie te zorgen, benoemt Zelensky nadrukkelijk dat het geen oorlog van het Russische volk is. Hij wil verbinden. Hoe mooi om de band met de Russen warm te houden, toch? Zelensky pleit voor vrede en benadrukt dat er veel verbondenheid is tussen Russen en Oekraïners. Er wonen veel Russen in Oekraïne en veel Oekraïners in Rusland. En zij willen allemaal hetzelfde: Vrede en vrijheid.

“Er is niets belangrijker in de wereld dan vrijheid. Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen, het is het waard om er je baan voor te verliezen, het is het waard om er voor in de gevangenis te zitten.” 

(Martin Luther King, Amerikaans predikant 1929 – 1968)

Mahatma Ghandi                                

De vergelijking met Mahatma Ghandi dringt zich op. Hoewel context en achtergrond totaal verschillen met de situatie in Oekraïne, is onderstaande uitspraak van Mahatma Ghandi erg toepasselijk.

“The greatness of humanity is not in being human, but in being humane.”

Menselijkheid in relaties

Dat laatste geldt in elke relatie: niet alleen op macroniveau zoals ten tijde van oorlog maar ook op microniveau. In de dagelijkse contacten die je hebt met mensen: familie, vrienden, buren, collega’s maar ook met de kassière in de supermarkt en de collectant aan de deur.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.