Als je emoties net zo stormachtig zijn als Eunice

Gevolgen van Eunice

Buiten heeft storm Eunice vrijdag hevig huisgehouden. De gevolgen ervan zie ik overal om mij heen: afgerukte takken, ontwortelde bomen en beschadigde auto’s. Angstig vond ik het. Ik prijs me gelukkig dat mijn schutting, die niet meer zo stevig is, deze storm overleefd heeft. Maar nog steeds waait het stevig. Hopelijk slaat het weer snel om en wordt het rustiger. Dan word ik ook rustiger.

Stormachtig

Herken je dat? Een storm die buiten woedt en storm die van binnen raast? Ik merk bij mijn cliënten vaak dat het van binnen stormt: een storm van boosheid, angst of onzekerheid, ontstaan door persoonlijke ervaringen die ze niet goed kunnen hanteren. Heftige emoties die zich naar buiten toe vertalen in stormachtig gedrag. Degene die boos is, gooit de boosheid er met alle kracht uit. Degene die bang of onzeker is, gaat verbaal tekeer om zichzelf te overschreeuwen.

Herken je de storm in jezelf?

Herken jij de storm in jezelf? Herken je de momenten dat je voelt dat je boos wordt, dat dit gevoel zich opbouwt en er ‘met je vandoor gaat’? Herken je dat je hoofd op volle toeren draait? De momenten dat je je in moet houden omdat je anders verbaal zo stevig uit de hoek komt dat je de ander omver blaast met je woorden? Soms zou je dat overigens best eens willen doen…maar meestal besef je tijdig dat dit niet kan, op je werk bijvoorbeeld. Hoe is het thuis? Slaag je erin om je in te houden? Of flap je er thuis van alles uit, ongeremd als een storm die een spoor van vernieling achterlaat? Daar maak je je huisgenoten vast niet blij mee. 

Van windkracht 10 naar windkracht 2

Stel je eens voor dat er geen storm van windkracht 10 in je woedt maar hooguit een wind met windkracht 5 als je boos, bang of teleurgesteld bent? Hoe zou het zijn als het normaal gesproken windkracht 3 is of zelfs een aangenaam briesje van windkracht 2? Hoe zou je je voelen? Kun je je voorstellen dat je niet steeds ‘ontploft’ maar de storm vóór kunt zijn en de sfeer in huis gezellig kunt houden? Dat voorkomt dat je elke keer scherven moet opruimen.

Balans

Gelukkig kun je eenvoudig leren om de storm in jezelf te beheersen. Als je deze stormachtige emoties vroegtijdig leert herkennen, wordt het makkelijker om heftige emoties te voorkomen. Dan voel je hoe fijn balans voelt en hoe lekker een zwoel briesje is. Je bespaart enorm veel tijd en energie omdat je geen schade hoeft te herstellen.
En als het dan toch onverhoopt een keer voorkomt dat de storm in je opsteekt, weet dan dat je de storm niet altijd kunt voorkomen maar wel de manier waarop je ermee om gaat en dat ik je dat kan leren.

De storm in jezelf hanteren

Zijn jouw emoties net zo stormachtig als Eunice? Wil jij leren om de storm in jezelf te hanteren? Omdat je toe bent aan rust en fijne relaties en ook nog tijd voor jezelf wilt? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.