Advocaat van de duivel

“Aan welke eigenschappen erger jij je het meest?” vraag ik haar. Terwijl ik dat zeg, schuif ik een stapel kaarten met karaktereigenschappen naar haar toe. Enthousiast begint ze de kaarten te sorteren en maakt drie stapels: niet irritant, redelijk irritant en super irritant. Als ze klaar is, kijkt ze naar de laatste stapel en merkt lachend op: “Ik erger me kennelijk snel aan mensen.”

Top drie

Ik nodig haar uit om een top drie te kiezen uit de laatste stapel. Ze kiest arrogantie, egoïsme en manipulatie. Manipulatie staat met stip bovenaan. “Ik heb een bloedhekel aan mensen die manipuleren,” zegt ze vastberaden, “met manipuleren schaad je een ander.” Ze zegt het heel hartgrondig. Het komt uit haar tenen.

Dramaqueen

Haar gedachten gaan terug naar haar jeugd en haar manipulatieve moeder. Haar moeder was een dramaqueen die theatraal op de bank lag met een doekje op haar voorhoofd en verwachtte dat haar dochter medelijden met haar had. Ook maakte zij opmerkingen die eindigden op “…maar dat heb je toch wel voor je moeder over?” Ze voelt weer de spanning van vroeger en hoe ze zich voor het blok gezet voelde.

Anders dan haar moeder

Het heeft ervoor gezorgd dat ze geen nee kan zeggen, moeite heeft om haar grenzen aan te geven en het lastig vindt om voor zichzelf te staan. Al jong was ze vastbesloten om anders te worden dan haar moeder. Zij is juist empathisch, sociaal vaardig en gunt ieder haar eigen podium. Allesbehalve manipulatief dus, integendeel.

Advocaat van de duivel

“Maar is dat zo?” vraag ik haar. Ik voel me de advocaat van de duivel als ik enkele voorbeelden noem die ze eerder al eens heeft verteld. Zoals die keer dat ze als 3-jarige krijsend in de supermarkt op de grond lag en haar moeder haar een koekje gaf om rustig te worden. Of die keer dat ze als 6-jarige weigerde om oma een kusje te geven. Uit schaamte beloofde haar moeder haar een cadeautje als ze oma wel een kusje gaf. Voorbeelden van normaal kindergedrag. Maar ook voorbeelden waarin haar moeder haar het gevoel gaf dat ze manipuleerde. En dat heeft iets met haar gedaan.

Schaamrood

Ze krijgt het schaamrood op haar kaken als ze beseft dat ze als kind manipuleerde. “Het woord manipuleren werd niet gebruikt maar er werd wel afkeurend over mijn gedrag gesproken, ik werd te kakken gezet,” zegt ze. Ze is haar gedrag gaan aanpassen en is een pleaser geworden. Ze durft niet meer daadkrachtig te zijn en grenzen aan te geven, want ze is (onbewust) bang dat ze manipuleert.

Zelf manipulatief?

Zij kijkt beduusd: zij manipulatief? Dat moet even indalen. Dat wil je natuurlijk niet. Als kind wil je dat je ouders trots op je zijn. Je wilt hun liefde, aandacht en zorg. Maar door de afkeurende opmerkingen van haar moeder is bij haar de overtuiging ontstaan ‘ik manipuleer.’ Sindsdien heeft ze alles gedaan om manipulatie te voorkomen. En tja, dan ontstaat vanzelf een allergie op mensen die manipuleren.

De oplossing

Zij mag leren om nee te zeggen, om meer ruimte in te nemen en voor zichzelf te gaan staan. Dan wordt ze wie ze bedoeld is te zijn. Manipulatief zal ze nooit worden, daar hoeft ze niet bang voor te zijn. Hiervoor is haar allergie te groot.

Waar heb jij een hekel aan?

Aan welke eigenschap heb jij een grondige hekel? Manipulatie, jaloezie, gemakzucht …. vul maar in. Wil je onderzoeken waarom die ene eigenschap zo in je allergie zit? En op die manier meer over jezelf leren? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.