Vrouwelijk leiderschap

Tevreden kijk ik naar het softshell jasje dat ik aantrek als ik op zaterdagmorgen ga wandelen in het bos. Weer fris gewassen, klaar voor de volgende wandeling. Softshell is een heerlijk materiaal; warm en zacht van binnen, winddicht aan de buitenkant. Ik gebruik het soms als metafoor in een gesprek met een cliënt. Zo ook met Annelies.

Geweldige kans

Ik zie de onzekere blik in haar ogen als ze vertelt over haar nieuwe functie. Sinds kort is ze leidinggevende van de afdeling waar ze sinds een half jaar werkt. Eerst wilde ze bedanken voor de eer want ze werd al zenuwachtig bij het idee dat zij leiding zou geven maar haar man heeft haar overtuigd dat ze deze kans moet pakken. Ze is toch positief opgevallen?

Omhoog gevallen

Ondanks haar twijfel heeft ze de nieuwe functie geaccepteerd. Maar nu heeft ze spijt. Ze heeft geen plezier meer in haar werk. De tranen zitten hoog. Haar collega’s accepteren niet dat zij ‘omhoog gevallen’ is en werken haar tegen. Soms maken ze vervelende opmerkingen. Ze heeft zich in de korte tijd dat ze leidinggevende is, zelfs al twee keer ziek gemeld. Ze krijgt geen grip op de afdeling. De sfeer gaat achteruit, er ontstaan groepjes en soms wordt het opeens stil als zij de afdeling oploopt.

Dat kun jij niet

“Van wie heb je het meeste last?” vraag ik haar. Ze noemt een luidruchtige collega die haar tijd tot haar pensioen uitzit. En een andere collega die openlijk aan haar leidinggevende capaciteiten twijfelt. Het doet haar denken aan haar dominante moeder die altijd zei: “dat kun je niet, begin er maar niet aan. Straks mislukt het, dat zou jammer zijn.” De overtuiging dat ze dingen niet kan, heeft post gevat in haar hoofd. Laatdunkende opmerkingen van collega’s triggeren deze overtuiging, ze raakt van slag en slaat zichzelf om de oren met verwijten dat ze het niet goed doet.

Onbewuste associatie

Ze baalt van haar onzekerheid en vooral van haar angst om leiderschap te tonen en vriendelijk maar duidelijk te zeggen wat zij van haar collega’s verwacht. Haar onbewuste associatie is dat leidinggeven gelijk staat aan dominantie en ‘de baas spelen’ terwijl zij juist graag goede relaties onderhoudt. Die frictie belemmert haar in haar functie.

Softshell jas

En daar komt de metafoor van het softshell jasje om de hoek kijken: ze mag leren om zachter, warmer en liefdevoller te zijn voor zichzelf in plaats van zichzelf om de oren te slaan met verwijten. Hierdoor ontwikkelt ze innerlijke kracht en straalt ze naar buiten toe leiderschap uit die haar beschermt tegen de kritiek van haar collega’s. Leiderschap maakt haar aantrekkelijk: dat is immers wat haar collega’s van haar verwachten? En… grote kans dat de kritiek verstomt als zij duidelijk en respectvol is in haar manier van leidinggeven.

Hoe staat het met jouw innerlijke kracht?

Sta jij in jouw kracht? Kun je vriendelijk maar duidelijk met kritiek omgaan? Of kun je daar ondersteuning bij gebruiken? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.