De comfortabele slachtofferrol

Ze komt de praktijk binnen met hangende schouders en een moedeloze blik in haar ogen. Op mijn vraag hoe het met haar gaat, zegt ze: “Ach ja, wat zal ik zeggen…” Daarna blijft het onheilspellend stil. Ik wacht af maar ze maakt haar zin niet af. Ze gaat zitten en wacht totdat ik het woord neem. Ik ben niet verbaasd, zo komt ze vaker binnen. Ik vraag nogmaals hoe het met haar gaat.

Litanie van klachten

Als antwoord volgt een litanie van klachten over iedereen behalve zichzelf. Zo ken ik haar, in de slachtofferrol. Op mijn vraag waar ze vandaag mee aan de slag wil, kijkt ze me verbaasd aan. Of ze zelf moet bedenken wat we gaan doen? Ze betaalt me toch zodat ík daarover nadenk? Natuurlijk heb ik suggesties maar is het niet fijn om zelf de regie te nemen over je eigen proces? Dus vraag ik haar wat de reden is dat ze vandaag gekomen is als ze  niet weet waar ze het over wil hebben? Is er niets aan de hand? Het blijft stil.

Ziektewinst

Er bestaat zoiets als ‘ziektewinst.’ Ziektewinst betekent dat mensen liever niet van hun klachten afkomen. Klachten leveren namelijk meer voordeel op dan herstel oplevert. Als je klachten hebt, mag je er immers over klagen? Klagen geeft aandacht en aandacht is fijn. Let wel: ik heb het niet over iemand die af en toe klaagt maar over notoire klagers. Mensen die klagen verheven hebben tot manier van leven. Je kent ze vast wel. Ze voelen zich heel comfortabel in de slachtofferrol en leggen de problemen buiten zichzelf. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun handelen maar wijzen met een beschuldigende vinger naar een ander. Door herstel valt de aandacht voor hun kwalen echter weg en dat is een onprettig idee. Ziektewinst is dus een manier om aandacht te krijgen.

Zoek je een weg of een excuus?

Ik vraag me af of ze wil veranderen. Veranderen kost energie, het gaat niet vanzelf. Een vriendin van mij zegt vaak: “Iedereen heeft recht op zijn eigen problemen.” En dat klopt. Van problemen oplossen word je sterk en inventief en raak je beter bestand tegen nieuwe problemen. Als je erin slaagt om je problemen op te lossen, ontwikkel je zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. De vraag aan haar is: “heb je genoeg last van je problemen om er iets aan te doen of blijf je liever klagen?” Gelukkig kiest zij er nu voor om iets aan haar problemen te doen.

Wie iets echt wil doen, vindt altijd een weg; 
wie iets niet wil doen, vindt altijd een excuus.

Ze mag op zoek naar haar eigen oplossingen. Ik kan haar daar bij helpen maar het ontdekkingsproces is van haarzelf.

Zoek jij een weg of een excuus?

Als je een weg zoekt om je problemen op te lossen, help ik je graag. Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.