Breng de magie terug in je leven

“Schiet mij maar lek,” zegt ze moedeloos, “ik weet het niet meer.” Ze heeft me net verteld over haar leven als kind: met een drugsverslaafde moeder met borderline en een vader die zich op zijn werk stortte om maar niet thuis te zijn. Zij en haar vijf jaar jongere broertje zaten klem tussen de grillige buien van hun moeder en een vader die het huis ontvluchtte. Zij was pas acht jaar oud.

Stel je voor

Ik probeer me voor te stellen hoe het is als je als achtjarige ’s morgens je eigen wekker zet, brood smeert voor je broertje en jezelf, de broodtrommels voor school klaarmaakt en met je broertje aan de hand naar school loopt. ’s Middags weer samen terug, als achtjarige verantwoordelijk voor een kind van vijf. In welke bui is je moeder? Is je vader op tijd thuis om eten te koken? Zijn er boodschappen in huis? ’s Avonds alleen naar bed zonder verhaaltje of knuffel. Wat een eenzaamheid.

Van de hel in de hemel

“Dus toen ik Maikel ontmoette, was dat een droom die uitkwam,” vervolgt ze. “Ik kwam van de hel in de hemel terecht: er was iemand die aandacht aan me besteedde, me knuffelde, iemand met wie ik kon praten. Ik ben na vier maanden bij hem ingetrokken, na acht maanden waren we getrouwd en een half jaar later werd de eerste geboren. De tweede volgde twee jaar later.” De woorden komen als een waterval over haar lippen.

Illusie

“Eind goed, al goed zou je zeggen,” gaat ze verder. “Maar helaas, de droom is uit elkaar gespat. De jongste is nu zeven jaar en ik heb dezelfde problemen als vroeger thuis. Maikel is net zo grillig in zijn gedrag als mijn moeder. Wat toen zo fantastisch leek, blijkt een illusie. Maar ik gun mijn kinderen een beter leven,” eindigt ze haar relaas.

Geschonden vertrouwen

Wat een verdrietig verhaal over een disfunctioneel gezin, een gestagneerde ontwikkeling en overeind blijven in een situatie die voor een volwassene al nauwelijks te doen is, laat staan voor een kind. Een situatie van geschonden vertrouwen in mensen die ze zo graag wilde vertrouwen en een verhaal dat zich door de generaties heen herhaalt. Ook bij opa en oma speelde er al de nodige problematiek: verslaving en huiselijk geweld. Net als zij is ook haar moeder opgegroeid in een onveilige thuissituatie. Hoe kon ze een voorbeeld zijn voor haar dochter?

Vicieuze cirkel

“Wat goed dat je hier bent en de vicieuze cirkel doorbreekt. Breng de magie terug in je leven. Laten we aan de hand van een genogram familiepatronen onderzoeken en kijken hoe die patronen jou gevormd hebben,” stel ik voor. “Door nu actie te ondernemen, zet je de eerste stap naar verandering. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.” Twee uur later kijkt ze me met een hoogrode kleur aan. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Er zijn muntjes gevallen. Ze weet wat te doen.

Herken jij patronen?

Herken jij de patronen uit je opvoeding? Wil je de cirkel doorbreken en de magie terugbrengen in je leven? Als je wilt dat ik met je meekijk, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.