Zo wisselvallig als het weer zijn haar emoties

Ze zit tegenover me; goed gekleed, met gemanicuurde nagels en een tas van een bekend merk. Ze is gewend om alles onder controle te houden: haar gezin, haar werk, haar uiterlijk en haar sociale contacten. “Mijn agenda is strak geregisseerd,” vertelt ze niet zonder trots. “Maar de laatste tijd lukt dat niet meer zo goed: de ene keer ben ik blij, dan weer boos. De emoties wisselen elkaar in rap tempo af, zo ken ik mijzelf helemaal niet.” Het verwart haar. “Ik wil niet boos of bang zijn want ik houd niet van negatieve emoties. Het liefst ben ik blij maar dat kost me de laatste tijd veel moeite.”

Echte boosheid, angst of verdriet

“Ervaar je boosheid en angst als negatief?” vraag ik haar. “Ja zeker, het is toch niet leuk als iemand boos of bang is?” reageert ze. “Boosheid kun je inhouden en met angst kun je leren omgaan door gewoon te doen waar je bang voor bent. Dan gaat de angst vanzelf over.”
Een rationeel verhaal. Zo komt zij ook op mij over: iemand die goed kan beredeneren hoe ze het wil en die gewend is om grip te hebben op haar leven. Heeft ze wel eens echte boosheid, angst of verdriet gevoeld? Snapt ze haar emoties?

4x B

Ik pak tekenmateriaal. Ze kijkt me verwonderd aan. “Gaan we tekenen?” vraagt ze verbaasd. Lachend  vraag ik haar om de vier basisemoties, de 4 B’s te tekenen en te koppelen aan het weer: boos, bang, blij, bedroefd. Ze begint te tekenen en we bespreken haar tekening.

Bedroefd: regen

Denk jij bij bedroefd (verdriet) aan regen? Daar moest ik aan denken toen de regen gisteren met bakken uit de lucht kwam. Het leek op een heftige huilbui van de hemel. Voordeel is dat de tuin er blij mee is, die kan wat water goed gebruiken.

Blij: zon

En bij blij hoort natuurlijk de zon. Zonder uitzondering associëren zowel volwassenen als kinderen blij met de zon. Vandaag staat de zon hoog aan de hemel te stralen. Daar word ik vrolijk van. De wereld ziet er anders uit als de zon schijnt (is dat niet een regel uit een liedje?). Maar het is waar, op een zonnige dag lijkt er meer te lukken.

Boos en bang

Waar associeer je boos mee? Ze denkt aan onweer. “Ik ben bang voor onweer,” zegt ze. “Aha, dan heb je met onweer niet alleen boos, maar ook bang te pakken,” zeg ik lachend. “Hoe ga je daarmee om? Ga je dan naar buiten, zoals je eerder zei: gewoon doen waar je bang voor bent?” Ik kijk haar vragend aan. Ze wordt stil.

Ruimte voor alle emoties

Al pratende over de vier basisemoties komt ze tot de conclusie dat alle emoties er mogen zijn. Net zoals alle weertypen er mogen zijn – nodig zijn zelfs – voor een vruchtbare bodem. Als je één weertype ontkent, klopt het geheel niet meer. Met emoties is dat net zo: de verschillende emoties maken je een compleet mens, met variatie en diepgang.

Met welke emotie heb jij moeite?

Laat jij alle emoties toe? Welke emotie belemmert jou? Als je de emotionele balans wilt herstellen, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.