Geef me de ruimte!

 “Mama wil niet dat ik groei,” zegt Kim verlegen. Oeps, die komt binnen. Ik zie de pijn op het gezicht van haar moeder. Maureen komt al een poosje bij mij en deze keer is Kim meegekomen, haar dochtertje van zeven. We doen een oefening over ontwikkelingskansen: groter groeien is één van de aspecten.

Thuis een draakje

De laatste tijd maakt Maureen zich zorgen om Kim. Maureen heeft vier kinderen maar Kim is haar zorgenkindje, vertelt ze. Kim is verlegen, laat over zich heen lopen door vriendinnetjes en past zich te veel aan. Ze is sociaal en vriendelijk en iedereen is dol op haar. “Maar thuis is ze soms een draakje,” zegt Maureen, “ze kan op onverwachte momenten ontploffen en brutaal zijn, dan ken ik haar niet terug.”

Net als ik

Op mijn vraag waar ze zich het meest zorgen over maakt bij Kim, is ze even stil. Peinzend kijkt ze voor zich uit alsof ze twijfelt of ze antwoord zal geven of niet. Maar dan zegt ze met een diepe zucht: “Dat ze net zo wordt als ik.” Het hoge woord is eruit. In dit ene zinnetje ligt een wereld van pijn en verdriet besloten.

Gemis aan liefde

Hierna is het alsof ze de sluizen heeft opengezet, ze is niet meer te stoppen. Ze vertelt over haar jeugd die in het teken stond van de ziekte van haar vader en over haar moeder die steeds harder ging werken om een inkomen te verwerven om het grote gezin draaiende te houden. Ze vertelt hoe haar moeder hierdoor verhard is en hoe ze haar moeder gemist heeft. Rationeel begrijpt ze dat haar moeder geen andere keus had maar het gemis aan liefde, aandacht en waardering en de eenzaamheid die ze gevoeld heeft, doen pijn.

Als waardering uitblijft

Ze heeft zich vast voorgenomen om het anders te doen en er altijd te zijn voor haar kinderen. Ze overlaadt hen met zorg, liefde en aandacht en cijfert zichzelf weg. En stiekem verwacht ze hiervoor waardering van haar kinderen maar die blijft uit. Dat raakt haar. Ze doet toch zo haar best? Waarom ziet niemand dat?

Compenseren

We praten hierover en Maureen ziet dan wat er gebeurt. Ze verstikt Kim met haar goedbedoelde aandacht en zorg en houdt haar hiermee klein. Ze compenseert het gemis aan liefde en aandacht van vroeger met het geven van extreme aandacht en zorg aan haar kinderen. Ze verwacht van haar kinderen alsnog de waardering te krijgen die ze vroeger zo gemist heeft.

Wiens behoefte?

Wat ze over het hoofd ziet, is dat dit háár behoefte is en niet de behoefte van Kim. Kim wil ruimte om haar eigenheid te ontwikkelen en wil gewoon kind zijn. Ze wil nieuwe dingen uitproberen, fouten maken en daarvan leren zodat ze de Kim wordt die ze bedoeld is te zijn. Maar ze voelt zich beknot door haar moeder. Maureen mag haar de ruimte geven, haar zorg en aandacht doseren en afstemmen op de behoefte van Kim. Dat bevrijdt Kim van de last van haar moeder en maakt Maureen vrij om zichzelf te zijn: het geeft ruimte aan beiden.

Wat vertelt het gedrag van je kind jou?

Maak jij je wel eens zorgen om het gedrag van je kind? Wil jij leren om je kind de ruimte te geven zodat je jezelf bevrijdt van lasten van vroeger?

Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één meer mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.