Ik val steeds op foute mannen

Ze ziet er stralend uit, bedenk ik mij, benieuwd naar de reden van haar komst. “Het gaat best goed,” begint ze, “maar mijn relatie met mannen is wel ingewikkeld.” Vervolgens doet ze uit de doeken wat er steeds fout gaat. Ze heeft diverse mislukte relaties achter de rug. Het begint elke keer veelbelovend maar na verloop van tijd draait het uit op een teleurstelling. “Ik lijk er maar niet van te leren, ik val steeds op foute mannen.”

Toe aan een nieuwe relatie

Vier jaar geleden is ze gescheiden en ze is toe aan een nieuwe relatie. Haar ex-man is een knappe, succesvolle man die naar de buitenwereld een charmante indruk maakt. Thuis was hij echter kil,  arrogant en egocentrisch. Zij heeft zich jarenlang uitgesloofd om aan zijn verwachtingen te voldoen maar het was nooit genoeg. “Hoe komt het toch dat ik steeds weer val op types die lijken op mijn ex?” vraagt ze me. “Ik weet toch dat die ijdele, egoïstische mannen niet goed voor mij zijn, maar toch ga ik steeds voor de bijl.”

Patroon

Al pratend onderzoeken we de eigenschappen van die mannen. Langzaam maar zeker wordt er een patroon zichtbaar. Ondanks de leuke eigenschappen die deze mannen óok hebben, gaan ze continu over haar grenzen. En zij laat dat gebeuren. Rationeel bedenkt ze een verklaring haar gedrag. “Ik laat het toe, omdat …. Deze keer vind ik het oké dat hij …. maar volgende keer niet.” Allemaal verklaringen om haar gedrag voor zichzelf te verantwoorden. Ondertussen zit ze met een knoop in haar maag want ze voelt zich er niet goed bij. Die man voelt dat ook en zet even zijn beste beentje voor om lief voor haar te zijn waardoor ze zich bevestigd voelt. Het is een patroon van aantrekken en afstoten dat zich steeds herhaalt.

Rode draad

Terugkijkend herkent ze het als een patroon van over grenzen gaan. Mannen respecteren haar grenzen niet omdat zij haar grenzen niet goed aanvoelt. En dat patroon (dat er over haar grenzen gegaan wordt en zij haar grenzen niet aanvoelt) herkent ze van vroeger. Het is de rode draad van haar opvoeding. Haar vader deed hetzelfde. Zij heeft vroeger niet geleerd om haar grenzen aan te geven. Als kind wil je toch dat je ouders je lief vinden? Dan trek je geen grens als je weet dat je daarmee de woede van je vader op je hals haalt. Ze weet niet beter dan dat dit gedrag bij mannen hoort. Ik zie de verwarring op haar gezicht. Dit moet ze even laten bezinken

Nieuwe inzichten

Ze gaat de deur uit met nieuwe inzichten over zichzelf en over hoe je opvoeding doorwerkt in je volwassen leven. De theorie is duidelijk. Het is tijd om het in praktijk te brengen. Ik ben benieuwd hoe haar vergaat en kijk uit naar de volgende afspraak.

Herken jij patronen?

Herken jij de patronen uit je opvoeding? Wat doe jij wat je liever anders zou doen? Als je wilt dat ik met je meekijk, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.