Wie trekt aan de touwtjes van jouw leven?

Ze ziet er goed uit en heeft  een vriendelijke lach op haar gezicht. Maar achter die lach gaat veel ontevredenheid schuil. Ze heeft het gevoel dat haar leven voorbij vliegt zonder dat ze het leven leeft, vertelt ze me.

Er MOET zoveel

“Wat bedoel je daar precies mee?” nodig ik haar uit. Er volgt een hele lijst van alles wat ze MOET. “Ik heb een to-do lijst waar nooit een einde aan komt,” verzucht ze vermoeid. “Aan het einde van de dag blijft er altijd nog iets over dat naar morgen doorschuift en morgen komen er vanzelf weer andere dingen bij. Iedereen verwacht van alles van me. Dat betekent dat ik nooit tijd voor mijzelf heb en dat breekt me op.” Ze kijkt schuldbewust want ze wil eigenlijk niet klagen maar het zit haar hoog.

Een typisch vrouwelijk probleem

Ze schetst een herkenbaar probleem. Een typisch vrouwelijk probleem ook. Mannen zijn er veel beter in om nee te zeggen als zij behoefte hebben aan ontspanning. Haar man heeft er geen moeite mee om naar het voetbalveld te gaan terwijl het huis nog een puinhoop is. Daar hebben ze regelmatig ruzie over. Vrouwen daarentegen willen anderen niet teleurstellen en zeggen ja als ze eigenlijk nee willen zeggen. En dat gaat frustreren.

Niet belangrijk genoeg

“Door geen nee te zeggen tegen een ander, zeg je nee tegen jezelf. Je vindt jezelf kennelijk niet belangrijk genoeg om aardig voor te zijn,“ leg ik uit. “Oeps, als je het zo zegt, klinkt het niet alsof ik goed ben voor een ander (wat ik zelf denk) maar dat ik slecht ben voor mijzelf (waar ik mij niet bewust van ben),” zegt ze bedachtzaam.

Lief voor jezelf

“Probeer te voelen dat je door nee te zeggen, voor jezelf zorgt,” vervolg ik. Nee zegen is immers geen afwijzing van de persoon maar een nee tegen de vraag. Lief zijn voor jezelf geeft ruimte in je hoofd.
Zeg rustig en bondig ‘nee, dank je’ of ‘sorry, het komt me niet uit’. Een oeverloze woordenbrij schept alleen maar onduidelijkheid en ontkracht je nee.”

Wie trekt aan de touwtjes?

Door niet duidelijk te zijn in wat jij  wilt en wat voor jou belangrijk is, geef je de ander zeggenschap over jou en over je agenda. Daar word je niet blij van. Een ander trekt aan de touwtjes van jouw leven: je belandt in de slachtofferrol en wordt klagerig. Je voelt je onbegrepen en je emoties komen onder druk te staan.

Wat is goed voor JOU?

Wil jij leren om op een aardige manier nee te zeggen en goed voor jezelf te zorgen (zonder de behoeften van anderen te negeren)? Zodat je rust en ruimte ervaart en weer kunt genieten?
Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.