Kijk eens in de poppetjes van je ogen

“Ik hoef niet op de foto, ik maak liever foto’s” zo vertelt ze. Ze laat me diverse foto’s zien van haar partner, haar gezin en haar hond. Op geen enkele foto staat ze zelf. Ze vindt zichzelf niet zo belangrijk, ze leeft voor haar gezin.

Doodmoe en een kort lontje

Ze vertelt dat ze moeite heeft om ‘nee’ te zeggen tegen mensen die iets van haar vragen. Ze wil anderen graag helpen maar ze kán niet meer. Doodmoe is ze, ze piekert veel en heeft een kort lontje. Het lijkt alsof niemand ziet dat ze aan haar taks zit.

Nee zeggen

Wat zou jij doen als je iets gedaan wil hebben en daarbij hulp nodig hebt? Dan vraag je het toch aan degene bij wie je de grootste kans van slagen hebt? De mensen die waarschijnlijk ‘ja’ zeggen? En dat zijn toevallig de mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen. Daar is zij er één van. Deze mensen zijn doorgaans vriendelijk en hulpvaardig; ze zijn er voor iedereen behalve voor zichzelf. Ze cijferen zichzelf weg, vinden de ander belangrijker en raken daardoor makkelijk overbelast. In feite maken ze zichzelf onbelangrijk(er).

Zelfbeeld

Moeite hebben met ‘nee’ zeggen gaat vooral over je zelfbeeld. Hoe kijk jij naar jezelf? Vind je jezelf waardevol genoeg om lief voor te zijn en rekening mee te houden? Of vind je het stiekem een beetje egoïstisch om eerst aan jezelf te denken? Je weet toch dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen? Die uitdrukking is niet voor niets ontstaan. Het is immers helemaal waar. Als je goed voor jezelf zorgt, vind je jezelf waardevol en kijk je op een positieve manier naar jezelf. Dat voelt lekker en dan sta je stevig.

Niet egoïstisch

Goed voor jezelf zorgen is wat anders dan egoïstisch zijn. Een egoïst denkt te veel aan zichzelf en heeft er geen moeite mee als dit ten koste van een ander gaat. Goed voor jezelf zorgen geeft ruimte aan jezelf en laat ruimte voor de ander. Voel je het verschil?

Vaak is vrouwen aangepraat dat ze anderen moeten helpen, dat ze zichzelf moeten wegcijferen en dat ze moeten zorgen voor een ander. Oude overtuigingen kunnen behoorlijk in de weg zitten. Toch help je jezelf als je nieuwe gewoonten en positieve overtuigingen aanleert.

Spiegel

Hiervoor kun je heel goed de ‘spiegeloefening’ doen. Hoe doe je dat dan? Ga dagelijks voor de spiegel staan, kijk jezelf 5 minuten diep in je ogen aan en zeg iets positiefs over jezelf. Bijvoorbeeld: ik ben een mooi mens, ik ben waardevol. Herhaal dit 5 minuten lang, hou vol. Ja, kijk maar eens goed naar jezelf. Wanneer heb je jezelf voor het laatst écht goed in de ogen gekeken? Durf je het aan?

Oog voor jezelf

Naarmate je volhoudt, zal je merken dat het steeds makkelijker wordt. Je raakt eraan gewend om jezelf écht te zien, je hebt letterlijk en figuurlijk oog voor jezelf. En als jij oog hebt voor jezelf, hebben anderen dat ook. Je gaat jezelf waardevoller vinden, krijgt meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Durf jij jezelf in de ogen te kijken?

Zodat je meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld krijgt? En de beste versie van jezelf word? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.