Onderhoud loont

Met een tevreden zucht leg ik de verfkwast weg en ruim de trap, terpentine en oude kranten op. Ik heb de buitenboel geschilderd. De kozijnen, ramen en deuren glanzen me tegemoet in het aangename zonnetje. Onderhoud loont, denk ik.

Groot onderhoud

Dat doet me denken aan Mariska. Zij rondde drie jaar geleden een traject bij me af. Nu komt ze twee keer per jaar voor een ‘onderhoudsbeurt’ zoals ze het zelf noemt.
Toen ze kwam was ze als een dood vogeltje: onzeker, bang wat anderen van haar zouden vinden, ze paste zich aan aan haar partner, kinderen collega’s en vrienden. Ze was zichzelf volledig kwijtgeraakt en voelde zich hopeloos. Toch had ze de moed gevonden om een afspraak te maken. Ze was tot de conclusie gekomen dat ze ‘groot onderhoud’ nodig had.

Sluimerend vlammetje aanwakkeren

We zijn bij de basis begonnen, die was niet zo stevig. Stap voor stap heeft ze vorderingen gemaakt, met af en toe een kleine terugval, maar altijd met de overtuiging dat ze op de goede weg was en dat het NU tijd was voor haar. Als ze nu geen stappen zou zetten, zou ze het nooit meer durven/kunnen, zo zei ze. Ze wilde het sluimerende levensvlammetje diep in zichzelf weer aanwakkeren.

Positieve veranderingen

Ik heb de veranderingen gezien: haar houding werd rechter, de glans in haar ogen kwam weer tevoorschijn en ze maakte betere keuzes. In plaats van keuzes ten gunste van anderen en ten koste van zichzelf, werden het keuzes ten gunste van zichzelf zonder een ander tekort te doen.

Even opladen

Deze week is ze er weer. Het gaat gelukkig goed met haar maar af en toe heeft ze even mijn steun nodig om goed verder te kunnen en op het juiste spoor te blijven. Ze wil het niet meer zo ver laten komen als drie jaar geleden.
“Mijn  basis is nu in orde,” zegt ze. “Ik maak keuzes waar ik blij van word, ik communiceer duidelijk en respectvol en ik durf ‘nee’ te zeggen zonder mij schuldig te voelen. Dat geeft zoveel rust en vrijheid. Ik ben efficiënter, heb meer energie en meer tijd voor mijzelf. In de wetenschap dat ik twee keer per jaar bij jou terecht kan om even op te laden, blijf ik prima in balans.” Het doet me goed om te zien en horen hoe goed het met haar gaat.

Bijhouden

Het is net als met schilderen: als je het bijhoudt, is het niet zoveel werk en ziet het houtwerk er altijd verzorgd uit. Dat is beter dan de verf te laten bladderen en alles tot op het kale hout af te krabben, gaten te stoppen en volledig opnieuw verven. Renoveren kost veel tijd en energie.

Hoe is het met jou?

Ben jij toe aan een complete renovatie? Of slechts een onderhoudsbeurt? Als je wilt dat ik met je meekijk, mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.