Wat zegt de bedrading van je brein over jouw focus?

Met een verhit hoofd geeft ze uiting aan haar frustraties. “Er is tegenwoordig niet zo veel meer nodig voor ruzie en boze blikken, we begrijpen elkaar niet meer” vertelt ze verdrietig. “Gisteren werd hij zelfs boos omdat ik verkeerd reed naar de afspraak die we hadden, het moet niet gekker worden,” zegt ze hartgrondig.

Geen brug

Deze opmerking brengt me terug in de tijd. We waren op weg naar een belangrijke afspraak, mijn partner reed. Met het stratenboek op schoot (ja, toen was er nog geen navigatie J) gaf ik aanwijzingen. We schoten al aardig op. Nog even het water over en dan waren we op de plaats van bestemming. Maar… toen ging het fout. Er was geen brug, we konden het water niet oversteken. Ik was verbaasd, het was een redelijk grote rivier en dan moest je toch over kunnen steken? Hij boos: ‘er staat toch geen brug vermeld?!’ Ik voelde me als een kleuter die een standje krijgt van de juf.
Ik begrijp haar verontwaardiging dan ook heel goed. Laconiek als ze is, betekent een foutje voor haar dat ze het gewoon nog eens probeert, geen man overboord.

Onmogelijke opgave voor vrouwen

“Als iemand mij de weg vraagt, krijg ik het warm,” gaat ze verder. “Want vaak kan ik er wel komen, desnoods met een kleine omweg, maar kan ik het een ander niet goed uitleggen. Immers: één gemiste zijstraat in mijn verhaal en de ander rijdt verkeerd. Ik zie de route in gedachte niet voor me.
Ik herken me in haar verhaal. Ik griezel bij het zien van een bouwtekening. Bij het monteren van een Ikea kastje zit er altijd wel een schroef aan de verkeerde kant. En ken je die vragen in psychologische tests waarbij je moet inschatten tegen welke kant van een kubus je aankijkt als je de kubus roteert? Onmogelijke opgaven voor vrouwen, maar voor mannen vaak een makkie.  

Focus naar voren

Mannen hebben een goed ruimtelijk inzicht: als voormalig jager was ruimtelijk inzicht een noodzakelijke voorwaarde om de afstand tot de prooi te kunnen schatten, te bepalen hoe hard hij moest rennen en hoe hard hij de speer moest gooien om de prooi te doden. En natuurlijk om de weg terug naar huis te vinden. Mannen bezitten deze eigenschap nog steeds in ruime mate. Hun brein is zodanig ingericht dat de focus naar voren is gericht, daar liep immers de prooi? Grappig weetje: een man heeft daarom niet zo snel een frontale aanrijding, hij zal eerder van opzij aangereden worden.

Focus in de breedte

Vrouwen daarentegen hebben juist een brein dat is ingericht op focus in de breedte. Dat was nodig om het hele terrein rondom het hol in de gaten te houden: ze wilden immers niet dat de spelende kinderen te ver van het vuur zouden afdwalen en ten prooi zouden vallen aan een hongerige wolf? Een vrouw heeft dus focus naar opzij. Daarom hebben vrouwen niet zo snel een aanrijding van opzij, maar eerder een frontale botsing.

Andere bedrading

“Vrouwen en mannen hebben niet hetzelfde brein, ze hebben andere ‘bedrading’ waardoor ze verschillend reageren op dezelfde situatie,” leg ik haar uit. “Als je daar meer inzicht in krijgt, begrijp je beter waarom je man reageert zoals hij doet en voorkom je veel irritatie.” Dat vooruitzicht spreekt haar aan, er verschijnt een hoopvolle glimlach op haar gezicht.

Ben jij toe aan meer inzicht?

Wil jij meer inzicht krijgen in de ‘bedrading’ van mannen en vrouwen zodat je je partner beter begrijpt? Waardoor de sfeer opklaart en je rustig en ontspannen kunt genieten van leuke dingen? Mail me dan op jolanda@jolandamocking.nl en boek een gratis kennismakingsgesprek.

Vind je deze blogs leuk om te lezen, meld je dan aan met onderstaande link, zodat je zeker weet dat je er geen één mist. Je ontvangt dan tevens mijn e-book met drie gratis tips die je gelijk kunt toepassen.

www.jolandamocking.nl

Download mijn E-book

Loop je jezelf soms voorbij omdat je teveel ballen in de lucht houdt? En heb je behoefte aan rust?

Meld je dan nu aan voor regelmatige tips en adviezen per e-mail over rust, ontspanning en genieten. Je ontvangt dan direct mijn e-book met drie praktische tips om snel en eenvoudig rust in je hoofd en in je lijf te krijgen.

Je gegevens zijn uiteraard veilig bij mij en worden niet gebruikt voor andere doeleinden.